Eerste micro-WKK voor particulieren

maandag 6 september 2010 Gepost door Pieter Vandaele Comments
WKK (warmtekrachtkoppeling) werd lange tijd zowat uitsluitend in de industriële en agrarische sector gebruikt, maar is nu ook voor particulieren beschikbaar, in de vorm van een micro-WKK.

Warmte-krachtkoppeling is de gecombineerde opwekking in één proces waarbij op basis van een brandstof, warmte en elektriciteit (of mechanische energie) wordt geproduceerd. Elektriciteitscentrales hebben een elektrisch rendement van ca 58,5%, de rest van de energie uit de gebruikte brandstoffen komt vrij als warmte. Deze warmte kan nutig gebruikt worden (verwarming, droging,...).

De micro-WKK werkt op aardgas en staat dus niet alleen in voor de vraag naar verwarming en sanitair warm water, maar produceert ook groene elektriciteit. Het betreffende WKK-microsysteem bestaat uit een Stirlingmotor, een externe verbrandingsmotor, die met aardgas of propaan wordt gevoed. Deze motor drijft een wisselstroomgenerator aan die de mechanische energie omzet in elektriciteit.

In een WKK-microsysteem wordt de overbodige geproduceerde warmte gerecupereerd via warmtewisselaars. De motor gebruikt deze om de woning te verwarmen of sanitair warm water te produceren. Indien de elektriciteitsbehoefte groter is dan de hoeveelheid elektriciteit die door het WKK-microsysteem wordt geproduceerd, neemt het distributienet het over.

De micro-WKK, van 1 kW, voldoet aan de behoeften van een woning (huis of appartement) van 80 m² tot 250 m², 2 tot 6 personen.

Bron : Engineeringnet.be
Labels:

FBI onderzoekt cruciale afsluitklep olieramp

Gepost door Pieter Vandaele Comments

De defecte afsluitklep die leidde tot de grootste olievlek in de geschiedenis van de Verenigde Staten, is in handen van de FBI. "De afsluitklep werd uit de Golf van Mexico gehaald en is nu aan boord van het schip Q4000", zegt admiraal Thad Allen. "De afsluitklep wordt als een bewijsstuk beschouwd en is nu in handen van het team dat de olievlek onderzoekt en van de FBI."

De afsluitklep verhinderde niet dat een equivalent van 4,9 miljoen vaten olie in de Golf terechtkwam na de explosie en het zinken van het olieplatform Deepwater Horizon. Het onderzoek moet uitwijzen waarom de afsluitklep, een enorm metalen mechanisme ter grote van een huis, zijn rol niet speelde. De beschadigde klep werd eergisteren weggenomen en vervangen door een nieuw model.

Bron : De Morgen
Labels:
Top Articles
Het grootste graafmachine ter wereld is de Bagger 288 gebouwd door de Duitse Fabrikant Krupp. Het bouwen nam een tijd van maar liefst 5 jaar in beslag en het hele project kostte een slordige 100 miljoen dollar.
> Lees meer