Eerste micro-WKK voor particulieren

maandag 6 september 2010 Gepost door Pieter Vandaele Comments
WKK (warmtekrachtkoppeling) werd lange tijd zowat uitsluitend in de industriële en agrarische sector gebruikt, maar is nu ook voor particulieren beschikbaar, in de vorm van een micro-WKK.

Warmte-krachtkoppeling is de gecombineerde opwekking in één proces waarbij op basis van een brandstof, warmte en elektriciteit (of mechanische energie) wordt geproduceerd. Elektriciteitscentrales hebben een elektrisch rendement van ca 58,5%, de rest van de energie uit de gebruikte brandstoffen komt vrij als warmte. Deze warmte kan nutig gebruikt worden (verwarming, droging,...).

De micro-WKK werkt op aardgas en staat dus niet alleen in voor de vraag naar verwarming en sanitair warm water, maar produceert ook groene elektriciteit. Het betreffende WKK-microsysteem bestaat uit een Stirlingmotor, een externe verbrandingsmotor, die met aardgas of propaan wordt gevoed. Deze motor drijft een wisselstroomgenerator aan die de mechanische energie omzet in elektriciteit.

In een WKK-microsysteem wordt de overbodige geproduceerde warmte gerecupereerd via warmtewisselaars. De motor gebruikt deze om de woning te verwarmen of sanitair warm water te produceren. Indien de elektriciteitsbehoefte groter is dan de hoeveelheid elektriciteit die door het WKK-microsysteem wordt geproduceerd, neemt het distributienet het over.

De micro-WKK, van 1 kW, voldoet aan de behoeften van een woning (huis of appartement) van 80 m² tot 250 m², 2 tot 6 personen.

Bron : Engineeringnet.be
Labels:

FBI onderzoekt cruciale afsluitklep olieramp

Gepost door Pieter Vandaele Comments

De defecte afsluitklep die leidde tot de grootste olievlek in de geschiedenis van de Verenigde Staten, is in handen van de FBI. "De afsluitklep werd uit de Golf van Mexico gehaald en is nu aan boord van het schip Q4000", zegt admiraal Thad Allen. "De afsluitklep wordt als een bewijsstuk beschouwd en is nu in handen van het team dat de olievlek onderzoekt en van de FBI."

De afsluitklep verhinderde niet dat een equivalent van 4,9 miljoen vaten olie in de Golf terechtkwam na de explosie en het zinken van het olieplatform Deepwater Horizon. Het onderzoek moet uitwijzen waarom de afsluitklep, een enorm metalen mechanisme ter grote van een huis, zijn rol niet speelde. De beschadigde klep werd eergisteren weggenomen en vervangen door een nieuw model.

Bron : De Morgen
Labels:

Het varende eiland

woensdag 3 maart 2010 Gepost door Pieter Vandaele Comments
Voor wie niet kan kiezen tussen een yacht en een eiland is er nu een mooie tussenoplossing : het Wally Hermès Yacht. Deze WHY heeft de allures van een luxehotel op het vasteland maar kan wel degelijk varen. Het definitieve ontwerp voor de WHY 58x38 werd vorige week op de jaarlijkse jachtshow in Abu Dhabi onthuld.

Het motorjacht is 58 meter lang en 38 meter breed en weegt maar liefst 2400 ton. Het haalt 14 knopen(26 km/h) en het bouwproject zal rond de 160 miljoen dollar gaan kosten.

Luca Bassani Antivari, ceo van Wally, wijst er op dat je daarvoor wel een vaartuig krijgt dat met de allernieuwste duurzame technologie gebouwd is en dat er gebruik gemaakt werd van de allernieuwste recyclagetechnieken. Volgens hem is het concept dan ook uiterst milieuvriendelijk.

Pierre-Alexis Dumas, artistiek directeur van modehuis Hermès dat met dit project zijn eerste stappen in de wereld van de luxejachten zet, focust meer op de levensstijl die dergelijk speelgoed weerspiegelt: sereen, contemplatief en een mooie combinatie tussen varen en absoluut comfort.

Video van de WHY 58x38 :



Labels: ,

Nieuwe applicaties onthuld voor navigatiesysteem Galileo

Gepost door Pieter Vandaele Comments
Galileo, de Europese evenknie van het Amerikaanse navigatiesysteem GPS, zal nog niet meteen aan uw vooruit hangen, maar stillaan wordt wel duidelijk hoe het systeem er uit zal zien. Op de eerste applicatie-beurs in Brussel worden heel wat toepassingen getoond die ons dagelijk leven een pak aangenamer moeten maken.

Galileo had in principe al jaren afgewerkt moeten zijn, maar de eerste delen van het navigatiesysteem zullen pas in 2014 echt operationeel worden. Toch lijkt ons wachten nu beloond te worden. Galileo zal bijvoorbeeld heel wat precieser zijn dan GPS, wat vooral in de scheepvaart een grote hulp zal zijn om boten te traceren. Maar ook in het dagelijkse leven belooft Galileo een grote hulp te worden. Op de eerste applicatie-beurs in het Brusselse Berlaymontgebouw worden de eerste toepassingen voorgesteld. Het beeld van een navigatietoestel dat je enkel door het verkeer gidst moet daarvoor wel bijgesteld worden. Een overzicht van enkele opmerkelijke applicaties die deze week worden voorgeteld :

Sociale Navigatie
Galileo zal in zekere zin erg gelijkend zijn op de huidige smartphones, die gericht zijn op sociaal netwerken. Via de Imageo applicatie krijg je toeristische informatie over de jouw omringende gebouwen op je scherm terwijl je die info of foto's ook met je vrienden kan delen.

Wegwijzer voor blinden
Onder de naam Pernasvip werd een applicatie uitgedokterd die het mogelijk moet maken om blinden en slechtzienden gemakkelijker van punt A naar punt B te navigeren. Dankzij de precisie van de Galileo opent dat nieuwe perspectieven. Ook staan er applicaties op de plank voor rolsoelgebruikers.

Milieubewust
Galileo zal ook kunne berekenen hoeveel vervuiling er op bepaalde wegen is, en automatisch een milieuvriendelijkere route uitstippelen voor wie met de natuur is begaan.

Speurhond
Via een combinatie van navigatie en windmeting zal het systeem een gote hulp zijn bij reddingsoperaties. Galileo kan dan immers berekenen in welke gebieden speurhonden nog moeten zoeken om een zo groot mogelijke kans op succes te boeken.

Gaming
Een erg opmerkelijk functie is de mogelijkheid om games te integreren in het echte leven. Via satellietverbindingen moet het zelfs mogelijk zijn om vanuit je luie zetel op een echt racecircuit te racen tegen piloten die op dat moment in een echte auto op diezelfde baan rijden.

De nieuwste snufjes op Batibouw 2010

dinsdag 2 maart 2010 Gepost door Pieter Vandaele Comments
Batibouw 2010 in Brussel is het jaarlijks Internationaal Salon voor de Bouw, Verbouw en Inrichting. Nog tot zondag 7 maart 2010 stellen bijna 1000 exposanten er hun nieuwste snufjes voor. Wij kozen er enkele bijzonder uit.

Hansa stelt een spectaculaire kraan voor dit jaar. Niet alleen het design is origineel, ook de werking van de HansaLaTrava is bijzonder : een preciese diagonale gelaagde straal laat een heus watergordijn naar benden klateren. Volgens de fabrikant kun je met deze kraan tot 40% water besparen ! Een must-see...

Novy stelt een decoratieve afzuigkap voor. De Zen is geboren. Nee, het gaat hier niet om een soort nieuwe trendy verlichting. Of toch niet alleen. De afzuigkap kan boven de eetafel gehangen worden om onaangename geurtjes te verwijderen tijdens bijvoorbeeld een avondje fondueën. De lucht wordt door de Zen gefilterd en dan opnieuw de kamer ingestuurd.

Met de nieuwe douche Rainshower Rainbow, wil Grohe een kleurrijke toets in de badkamer aanbrengen. Groen, oranje,paars,... Voor iedereen is er een kleurtje. De ringvorm van de douchekop is niet alleen een nieuw concept in badkamerstijl, alle sproeigaatjes zijn zo ingesteld dat ze de perfecte regendouche produceren. Bovendien kan je met behulp van de EcoButton 40% water besparen zonder aan comport in te boeten.



Is het een kookvuur, kachel of barbeque? Het is het alledrie ! Het Belgische bedrijf Flam stel hun nieuwe 'Cooking' voor. Je kan je er niet alleen aan verwarmen, ook kan je er mee koken en zelfs geurloos barbequeën dankzij de keramische gasplaat. Naast de tradidtionele haard zit er binnenin ook een heteluchtoven.
Labels:

Naar de ruimte met Virgin Galactic

zaterdag 27 februari 2010 Gepost door Pieter Vandaele Comments
Met hun SpaceShipTwo heeft Virgin Galactic 's wereld eerste commerciele ruimteschip gebouwd. Het Amerikaanse bedrijf wil dit toestel gebruiken om toeristen de komende jaren naar de ruimte te sturen. Het einddoel is het opzetten van een commerciëel ruimtevaartbedrijf met vijf van dergelijke toestellen, vanaf eind 2011.

Bij de ontwikkeling van SpaceShipTwo werd voortgebouwd op de ervaring die is opgedaan met SpaceShipOne, waarmee in 2004 drie succesvolle vluchten werden gemaakt tot 100 km hoogte. De SpaceShipTwo klimt nu tot een hoogte van 140km en is is met zijn lengte van 18,3 meter 2 keer zo groot als de SpaceShipOne. De cabine is 2,3 meter breed en biedt plaats aan 6 passagiers en 2 piloten. De passagiers hebben tijdens de vlucht ook een goed zicht naar buiten door raampjes met een diameter van 30 en 43cm. Het ruimteschip bestaat volledig uit het uiterst lichte composietmateriaal koolstofvezel.

De SpaceShipTwo wordt met een eveneens nieuw ontworpen draagvliegtuig, de WhiteKnightTwo, tot op een lanceerhoogte van 15 km gebracht. Daar laat de WhiteKnightTwo de SpaceSHipTwo vallen en de raketmotor zal even later zorgen voor de aanstuwing van het ruimteschip. De SpaceShipTwo vliegt dan vervolgens bijna verticaal onder een hoek van 84° met het aardoppervak naar boven. Het vlieguig vliegt tot een hoogte van ongeveer 140km waar de passagiers kunnen genieten van een halfuur gewichtloosheid.

Onder invloed van de zwaartekracht brengen de piloten het ruimteschip terug naar beneden. Tijdens de de afdaling wordt het toestel sterk afgeremd door het kantelen van de vleugels over een hoek van 70° om de snelheid enigszins geleidelijk terug te brengen tot aerodynamisch acceptabele waarde zonder dat de romp te heet wordt door wrijvingswarmte. Op 21,5 kilometer hoogte kantelen de vleugels terug naar hun standaardpositie waardoor de SpaceShipTwo terug zweeft naar de aarde.

100 mensen hebben hun reisje al geboekt wat een slordige 140 miljoen euro kost... ALs u ook zin hebt om te proeven van de gewichtloosheid kan je op de website van Virgin Galactic nu een plaatsje boeken.



Het draagvlieftuig WhiteKnightTwo met in het midden de SpaceShipTwo.


Presentatie van de SpaceShipTwo :

Labels: ,

Video : een rondje doorheen het ISS

donderdag 25 februari 2010 Gepost door Pieter Vandaele Comments
Leun even naar achteren en geniet van deze HD video tour doorheen het International Space Center.

Labels: , , ,

BIG bouwt nieuwe Kazachse bibliotheek

maandag 22 februari 2010 Gepost door Pieter Vandaele Comments
Uitgenodigd als één van de 5 vooraf geselecteerde architectenbureau's werd de Deense praktijk BIG uitgeroepen tot winnaar van de internationale ontwerpwedstrijd voor Kazachstan's nieuwe nationale bibliotheek. De bouw van het gewaagd ontwerp is ondertussen al begonnen.


Bijzonder aan het ontwerp is dat de bibliotheek zal gebouwd worden in de structuur van een mobiusband. Een mobiusband is een ruimtelijke figuur die slechts één vlak en één rand heeft waardoor de muren overlopen in het plafond.

De bibliotheek heeft een vloeroppervlak van 33.000 vierkante meter en bestaat uit een stalen frame dat aan de buitenkant voorzien is met zonnecellen bedekte tegels. De bibliotheek zal niet alleen boeken bevatten maar het zal ook een museum zijn dat de ontwikkeling van de Sovjetstaat tot onafhankelijke democratie laat zien.


Binnenkant


Buitenkant
Labels:

NASA bouwt boeing 747 om tot Sofia

zondag 21 februari 2010 Gepost door Pieter Vandaele Comments

NASA heeft sinds enkele maanden voor het eerste met de Sofia (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy) gevlogen. De Sofia is een flink gewijzigde Boeing 747 met aan boord een optische telescoop die bestaat uit een primaire spiegel met een diameter van 2,5 meter.

Deze 17 ton wegende installatie is in de romp van het vliegtuig geplaatst en door middel van een draaiende deur in het vliegtuig heeft de telescoop volledig zicht op de lucht. Deze telescoop kan enkel infraroodstraling waarnemen. Dit is ook de reden voor het gebruik van een vliegtuig : op groote hoogte heeft de telescoop minder last van infraroodstraling afkomstig van de aarde.

De test bestond uit een vlucht van 2 minuten met de telescoopdeuren volledig geopend zodat de ingenieurs konden begrijpen hoe de lucht stroomt in en rond de telescoop. De deur heeft immers een negatief effect op de stabiliteit van de boeing 747 waardoor deze vlucht heel belangrijk was. De testvlucht was een grote stap voor toekomstige waarnemingen van het Universum, aldus NASA.

Naast dergelijke test vluchten van het vliegtuig plant NASA ook twee vluchten dit voorjaar om de bediening en de wetenschappelijke mogelijkheden van de telescoop te controleren. De eerste astronomische waarnemingen moeten nog dit jaar plaatsvinden.

Het project van de Sofia heeft ongeveer 520 miljoen euro gekost.
Labels: ,

Zamani ontwikkelt Micro Office Van

zaterdag 20 februari 2010 Gepost door Pieter Vandaele Comments
In de toekomst zullen steeds meer mensen buitenshuis gaan werken. Daardoor slinkt het aantal grote kantoorgebouwen snel. Als werknemers steeds vaker heen en weer moeten rijden tussen hun huis en hun externe locatie vraagt dat om een externe mobiele ruimte.

Dat zette architect Mani Zamani aan het denken. Hij ontwikkelde de 'Micro Office Van' of 'bus met bureau'. Het is een minibus met aan de zijkant een grote schuifdeur bestaande uit 2 delen. Voorin is er plaats voor 2 personen. 1 stoel voor bestuurder en de andere voor 1 passagier. Deze laatste stoel kan om zijn as draaien en met behulp van een railsysteem in de vloer verschoven worden en als bureaustoel gebruikt worden achterin de minibus. Daar staat ook een bureau en opbergruimte.

De minibus wordt elektrisch aangedreven door brandstofcellen en en elektromotoren. Ook bevindt er zich een groot zonnepaneel op het dak dat elektriciteit opwekt voor de kantoorruimte.

Zamani werkte ook een speciaal gebouw uit dat dienst doet als vergaderruimte. De werknemeres kunnen dat me hun Mirco Office Van tot tegen de verschillende deuren van dat gebouw rijden, de schuifdeuren openen en starten met het vergaderen. Als er echter niet genoeg plaats is kunnen de wagens ook zij-of achterwaarts gekoppeld worden met elkaar.
Labels: ,
Top Articles
Het grootste graafmachine ter wereld is de Bagger 288 gebouwd door de Duitse Fabrikant Krupp. Het bouwen nam een tijd van maar liefst 5 jaar in beslag en het hele project kostte een slordige 100 miljoen dollar.
> Lees meer