Bouw 2de Belgische windmolenpark van start

zaterdag 13 februari 2010 Gepost door Pieter Vandaele
Gisteren is het officiele startschot gegeven voor de bouw van het tweede Belgische windmolen park op zee.

De onderneming Belwind, die het windmolenpark bouwt, liet eerder al de 55 funderingen plaatsen. Het windmolenpark zal zich 50km voor de kust van Zeebrugge vestigen op de Bligh-zandbank. Dat is nog verder dan het eerste Belgische windmolenpark gebouwd door C-power dat zich bevindt op de Thornthon-zandbank. Daar staan nu al 6 turbines.

Belwind liet de afgelopen maanden 55 grote buizen aanrukken die moest dienen al fundering. Deze werden gemaakt in de haven van Zeebrugge en door middel van sleepboten 50km in zee getrokken. EĆ©nmaal daar aangekomen werden de buizen door een drijvende kraan, de HLV Svanen, in zee bebracht. Met haar 8700 ton hijsvermogen is de HLV Svanen 's werelds krachtigste drijvende kraan.
                                                                De HLV Svanen(klik voor grotere weergave)

50km in zee is vrij ver en dat maakte de hele operatie niet goedkoop. Op het land kan je rekenen voor 1 miljoen euro per Megawatt die men verkrijgt van de turbines. Op zee wordt dit al snel 4 miljoen euro ! Toch zullen deze windturbines hun geld opbrengen. Dit door de elektriciteitsverkoop aan de klant maar ook door overheidsubsidies.

De bouw van dit windpark zal in 2 fasen gebeuren. De eerste fase is nu bezig waarbij 55 turbines gebouwd zullen worden. In een tweede fase zullen er nog eens 55 windturbines gebouwd worden. Een totaal van maar liefst 110 windmolens ! De 110 turbines worden aangesloten op twee hoogspanningsstations op zee via 70 km aan zeekabels. Deze stations worden op hun beurt aangesloten op het Belgische hoogspanningsnet te Zeebrugge.
Labels: