Nieuwe applicaties onthuld voor navigatiesysteem Galileo

woensdag 3 maart 2010 Gepost door Pieter Vandaele
Galileo, de Europese evenknie van het Amerikaanse navigatiesysteem GPS, zal nog niet meteen aan uw vooruit hangen, maar stillaan wordt wel duidelijk hoe het systeem er uit zal zien. Op de eerste applicatie-beurs in Brussel worden heel wat toepassingen getoond die ons dagelijk leven een pak aangenamer moeten maken.

Galileo had in principe al jaren afgewerkt moeten zijn, maar de eerste delen van het navigatiesysteem zullen pas in 2014 echt operationeel worden. Toch lijkt ons wachten nu beloond te worden. Galileo zal bijvoorbeeld heel wat precieser zijn dan GPS, wat vooral in de scheepvaart een grote hulp zal zijn om boten te traceren. Maar ook in het dagelijkse leven belooft Galileo een grote hulp te worden. Op de eerste applicatie-beurs in het Brusselse Berlaymontgebouw worden de eerste toepassingen voorgesteld. Het beeld van een navigatietoestel dat je enkel door het verkeer gidst moet daarvoor wel bijgesteld worden. Een overzicht van enkele opmerkelijke applicaties die deze week worden voorgeteld :

Sociale Navigatie
Galileo zal in zekere zin erg gelijkend zijn op de huidige smartphones, die gericht zijn op sociaal netwerken. Via de Imageo applicatie krijg je toeristische informatie over de jouw omringende gebouwen op je scherm terwijl je die info of foto's ook met je vrienden kan delen.

Wegwijzer voor blinden
Onder de naam Pernasvip werd een applicatie uitgedokterd die het mogelijk moet maken om blinden en slechtzienden gemakkelijker van punt A naar punt B te navigeren. Dankzij de precisie van de Galileo opent dat nieuwe perspectieven. Ook staan er applicaties op de plank voor rolsoelgebruikers.

Milieubewust
Galileo zal ook kunne berekenen hoeveel vervuiling er op bepaalde wegen is, en automatisch een milieuvriendelijkere route uitstippelen voor wie met de natuur is begaan.

Speurhond
Via een combinatie van navigatie en windmeting zal het systeem een gote hulp zijn bij reddingsoperaties. Galileo kan dan immers berekenen in welke gebieden speurhonden nog moeten zoeken om een zo groot mogelijke kans op succes te boeken.

Gaming
Een erg opmerkelijk functie is de mogelijkheid om games te integreren in het echte leven. Via satellietverbindingen moet het zelfs mogelijk zijn om vanuit je luie zetel op een echt racecircuit te racen tegen piloten die op dat moment in een echte auto op diezelfde baan rijden.
Top Articles
Het grootste graafmachine ter wereld is de Bagger 288 gebouwd door de Duitse Fabrikant Krupp. Het bouwen nam een tijd van maar liefst 5 jaar in beslag en het hele project kostte een slordige 100 miljoen dollar.
> Lees meer